Tuesday, August 31, 2010

JJMK Merdeka 2010, 31 Ogos 2010Jalan-jalan Masuk Kampung Merdeka 2010, 31 Ogos 2010

Hari ini tepat jam 9.30 am di Interchange Semanggol/Bukit Merah, aku bertemu lagi 4 buah kereta dari Biro Amal Warga Kilang yang dinaiki oleh Monier, Wahab, Fendy dan Aznee serta ahli keluarga masing-masing. Manakala sebuah kereta lagi ialah 3 orang perempuan dari Intel Penang yang pertama kali menyertai JJMK ini.

Rumah pertama yang dikunjungi hari ini ialah di Parit 5, Tebuk Matau, Bagan Serai iaitu keluarga Hamzah yang turut dikunjungi pada JJMK Hari Pekerja 1 Mei 2010 lalu. Ini merupakan kunjungan semula sementelah kunjungan yang pertama kali dahulu kami hanya berjumpa anak-anaknya.

Kisah kunjungan pertama kali dahulu (lampin pakai buang yang dibasuh untuk diguna semula) boleh dirujuk di sini dan di sini.


Rumah kedua ialah di Sungai Baru, Selinsing di rumah adik Bibi Akhiratul Azzua, 7 tahun yang sakit dan tinggal bersama kakak 12 tahun dan 2 orang 14 tahun (sudah tidak bersekolah) dan seorang abang lagi 10 tahun. Ayah mereka sering meninggalkan mereka kerana menangkap ikan di laut.

Kisah mereka boleh dirujuk
di sini.

Kami juga cuba memujuk abangnya yang sulung agar menyambung semula pelajarannya yang sudah tidak ke sekolah beberapa bulan.Rumah terakhir untuk siri Jalan-jalan Masuk Kampung Merdeka 2010 hari ini ialah kunjungan semula ke rumah keluarga Puan Ramziah yang kebetulan berselang hanya selorong dengan rumah adik Bibi. Ibu tunggal ini membesarkan 5 orang anak yang sulung baru mencecah sekolah menengah dengan menjual kuih.


Semoga sumbangan kami dan rakan-rakan yang kebanyakannya pekerja kilang ini dapat meringankan sedikit bebanan mereka dan menceriakan anak-anak mereka sempena menyambut kemunculan 1 Syawal tidak beberapa hari lagi ini.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/