Sunday, August 21, 2011

Terima kasih semua. JJMK WK Menjelang Aidilfitri 2011


Terima kasih semua. JJMK WK Menjelang Aidilfitri 2011

Menjelang Sabtu 20 Ogos 2011, kami 3 beranak dari Kamunting bersahur di perjalanan dan tiba di Rumah Tol Gurun seawal 7.00am. Sudah menunggu sebuah kereta peserta dari Bertam.

Kenderaan peserta lain mula mendatang. Ada dari Parit Buntar, Prai, Sungai Petani, Kulim, Mergong (komuniti RT Mergong), UiTM, UUM, Perlis dan sebagainya.

Berkenalan seketika sementara ada yang mengambil peluang menggunakan kemudahan bilik air di Rumah Tol, kemudiannya kami bertolak ke Persimpangan IKS Jeniang. Di situ kami bergabung lagi dengan beberapa kenderaan lain sebelum bertolak ke Masjid Lubuk Merbau untuk pengagihan barangan.

Selepas pengagihan, peserta mendengar taklimat perjalanan, doa dan juga taklimat keselamatan. Perjalanan dari sini, kami dibantu oleh sekumpulan pegawai keselamatan sebuah syarikat elektronik di Kulim Hi Tech yang mengawal dan menjadi penunjuk arah di setiap persimpangan jalan.

Di Majid Lubuk Merbau, 17 bahagian telah diagihkan untuk 3 pusat pengagihan pertama di Kota Aur, Kampung Lentang dan Gulau. Kami melalui Lebuh raya Durian Daun sebelum memasuki jalan kecil menuju ke rumah keluarga Mohd Zuki Bin Che Ne. Di sini sudah menunggu 8 keluarga untuk menerima sumbangan kami.

Seterusnya kami ke Kampung Lentang dengan melalui satu lorong kecil seiringan dengan aliran sungai yang mengalir jernih. Di sini kami terpaksa menempuh beberapa jambatan atau lebih tepat titi kecil yang sekadar memuatkan sebuah kereta untuk melaluinya.

Di Kampung Lentang seramai 8 keluarga lagi telah menunggu kami di rumah keluarga Che Ros Bin Che Ngah.

Kemudiannya kami ke Gulau, ke rumah keluarga Pn. Rashidah Awang, seorang ibu tunggal yang kematian suaminya beberapa bulan lalu. Rumah Pn. Rashidah hanya di tepi jalan utama selepas pekan kecil Gulau.

Tersentuh di hati kami melihatkan sebatang tiang buluh menjulang Jalur Gemilang di hadapan rumah atau lebih tepat pondok daif Pn. Rashidah ini. Masih ada rasa bangga sebagai anak Malaysia walaupun dalam serba kekurangan.

Selepas rumah Pn. Rashidah, kami menuju ke Masjid Nami untuk Solat Zuhur dan juga sesi sumbangan terakhir kepada 24 buah keluarga lagi. Kesemua penerima sumbangan ialah seramai 41 keluarga.

Perjalanan seterusnya ialah ke Pondok Ahmad Nahu di Kampung Kuala Beris, Mukim Sok. Daerah Sik untuk sesi sumbangan terakhir Program Jalan-jalan Masuk Kampung Warga Kilang Menjelang Aidilfitri ini.

Terima kasih kepada semua peserta yang turut hadir dan juga kepada semua penyumbang . Secara peribadi saya juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada penyumbang yang telah membuat sumbangan melalui saya yang terdiri dari warga UUM (beberapa orang pensyarah termasuk di luar negara dan kakitangan pentadbiran), termasuk barangan makanan, pakaian dan sejadah, sumbangan duit raya dari seorang Professor COB (untuk 9 keluarga daif), sahabat saya di Jeddah, usahawan dari KL dan pembaca blog saya dari Jabatan Perangkaan Malaysia, Putera Jaya. Tidak lupa kepada Hamba Allah dari Ipoh yang datang ke Taiping dalam hujan lebat selepas berbuka puasa untuk menyerahkan sumbangan beras.

Tidak lupa juga terima kasih kepada Dr. Nazri, pensyarah COLGIS dan Pengetua DPP Petronas dari UUM yang turut hadir menyertai program ini bersama-sama sumbangan yang dikumpulnya.

Seperti biasa Intel (Intel Kulim dan Pulau Pinang) menghantar peserta yang paling ramai atas nama komuniti CSR mereka termasuk yang bukan Muslim bersama-sama menyertai program kali ini.

Akhir sekali, saya juga mewakili sahabat-sahabat saya yang lain dalam NGO Warga Kilang ini merakamkan ribuan terima kasih di atas segala sumbangan yang dibuat.

Hanya Allah sahaja yang mampu membalas sumbangan-sumbangan anda semua ini. Kepada penerima sumbangan, apa yang kami pinta doakanlah agar kami penyumbang-penyumbang ini dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan dan keselamatan agar kami dapat mencari rezeki, beramal, beribadat dan membuat sumbangan lagi, insya-Allah.

Insya-Allah juga, saya akan link-kan catatan-catatan lain yang dibuat oleh mereka yang turut bersama-sama dalam program ini.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com

Catatan lain bersama gambar-gambar di sini -

(i) KRT Taman Utama, Mergong
(ii) Comey Belako
(iii) Kamarul Sahrin GallerySumbangan dari sdr. Warikh, Presiden NGO Warga Kilang
Sumbangan dari sdr. Lukman, NGO Warga Kilang
Sumbangan dari Pn. Zura, Komuniti CSR Intel
Sumbangan dari Dr. Nazri, UUM

4 comments:

kamil said...

tahniah Lukman!!! Hanya Allah yg layak balas jasa2 tuan semua....Insyaallah lain masa kita dpt bersama..

@ju said...

semoga usaha murni saudara lukman ini akan mendapat ganjaran setimpal dari Allah S.W.T.....
tahniah dan terima kasih

joe penang said...

Minta izin copy paste n edit artikel tuan dalam blog saya. Tk

lukmanw@gmail.com said...

Joe Penang dipersilakan