Dangai yang rasanya Dangai
Kuih Melayu ramai yang menjualnya di merata tempat. Tetapi
agak sukar untuk mendapatkan Kuih Tradisional yang mempunyai rasanya yang asli.
Dangai umpamanya bukan sahaja memiliki rasa yang unik tetapi
tekstur isinya mesti kenyal kemersik dan tidak liat. Bahagian luar Kuih Dangai
ini mesti dimasak (dibakar) sehingga keperangan sahaja dan bahagian dalam mesti
puteh gebu.
Semalam dalam perjalanan pulang dari Sintok ke Taiping saya
singgah di gerai kuih bersebelahan Caltex Pekan Changlun. Pernah juga saya
singgah di gerai ini sebelum ini tetapi tidak pernah nampak Kuih Dangai ini
dijual. Kuih Dangai ini dihantar ke gerai ini bukan seperti kuih yang lain kebanyakannya
disediakan (digoreng) di sini. Tidak berpeluang saya melihat acuan kayunya.
Kerana tidak pernah membelinya sebelum ini, saya hanya
membeli dua biji Kuih Dangai dengan beberapa kuih lain untuk dijamah di dalam
kereta setelah seharian tidak mengisi perut.
Tidak disangka, Kuih Dangai ini hampir mirip Kuih Dangai
arwah nenek saya yang pernah saya makan sebelum ini. Kena beli lagi minggu
depan!
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment