Monday, September 21, 2015

Gadis cilik penjual Nasi Lemak Daun Pisang Medan Penjaja Jalan Tenggiri Seberang Prai


Gadis cilik penjual Nasi Lemak Daun Pisang Medan Penjaja Jalan Tenggiri Seberang Prai

2006, kanak-kanak cilik ini lebih sebagai peneman ibunya penjual Nasi Lemak Daun Pisang di Medan Penjaja Jalan Tenggiri Seberang Prai.

2010, kanak-kanak cilik ini sudah berubah menjadi gadis cilik yang berseorangan full swing mengendalikan meja yang penuh dengan Nasi Lemak Bungkus Daun Pisang dan pelbagai lauk-pauk tambahan.

Hari ini, ibunya kembali berseorangan mengendalikan meja yang sama cuma tiada lagi lauk-pauk tambahan.

Ke manakah pergi gadis cilik ini? further studies? atau sudah bekerja?

Posting sebelum ini 9 March 2010 di sini.

Gadis cilik penjual Nasi Lemak Daun Pisang

Petang tadi dalam perjalanan pulang dari Sintok ke Taiping semasa melalui Prai, aku tertiba ingin menjamah Ketiaw Goreng dan Capati Dil Rubah di Medan Selera Jalan Tenggiri. Kalau ada Nasi Lemak Daun Pisang yang dijual Gadis Cilik di situ mau juga dibeli sama.

Dari jauh lagi aku sudah terlihat kelibat Gadis Cilik ini yang lincah jemarinya membungkus Nasi Lemak dalam Daun Pisang.

Seingat-ingat aku, aku mula membeli Nasi Lemak Daun Pisang ini semenjak tahun 2006 iaitu ketika aku mula mengajar di Prai ini. Ketika itu Gadis Cilik ini rasanya masih bersekolah rendah. Ketika itu dia hanya penunggu deretan Nasi Lemak-Nasi Lemak yang sudah siap berbungkus yang pastinya dibungkus oleh orang dewasa yang mungkin juga ahli keluarganya yang terdekat.

Kini Gadis Cilik ini memonopoli dari menjual nasi lemak berbungkus dan juga nasi lemak berlauk lain.

Seperti biasa juga, selain Nasi Lemak Daun Pisang, turut dibeli Ketiaw Goreng dan Capati yang kesemuanya dalam tiga pangku; satu pangku sudah tentu untuk aku, isteri seorang aku itu dan anak jantan seorang aku itu; satu pangku lagi untuk bapa dan mak aku di Kampung Pinang dan satu pangku lagi untuk emak mertua dan adik ipar aku di Rumah Awam Jalan Stesen.

Maklumlah anak yang taat dan juga menantu mithali!

No comments: