Saturday, March 26, 2011

Iklan lawak Pesona


Iklan lawak Pesona

Ada 4 soalan dan jawapan pilihan di dalam gambar iklan Pesona di atas.

(1) Bagaimana dengan tahap keselesaannya?

A. Sempit dan rapat
B. Luas dan selesa

(2) Bagaimana tahap keselamatan kereta ketika anda memandu?

A. Bergoyang-goyang dan kurang selamat
B. Memberi cengkaman pada jalan dan selamat

(3) Bagaimana pemanduannya?

A. Merbahaya
B. Lancar

(4) Apakah bunyi yang dihasilkan ketika menutup pintu kereta?

A. Bunyi pecah
B. Bunyi kemas dan kukuh

Berikut adalah posting lama saya bertarikh 26 Disember 2008.

Saya senaraikan kerosakannya semenjak dibeli pada penghujung September 2008.

1. Salur muncung tangki petrol bengkok. Untuk memenuhi satu tangki kena tunggu lebih ½ jam dan kena pegang pula trigger pam, tak boleh lepas. (Part kena tunggu dua minggu. Dua kali tukar part baru betul.. Sebelumnya foremen kata bukan salur muncung yang bengkok!)

2. Reverse alarm kadang-kadang berbunyi, selalunya tak berbunyi dan tiba-tiba berbunyi walaupun tiada sebarang halangan di belakang kereta semasa mengundur. (Mula-mula mekanik adjust saja. Problem lagi baru diganti. Part sampai problem pula sebab warna tak sama bumber dan kena hantar cat).

3. Pintu hadapan sebelah kiri tidak boleh dibuka menggunakan alarm kereta.

4. Bonet belakang sukar dibuka menggunakan kunci.

5. Bonet belakang sukar dibuka menggunakan tuil dari dalam kereta.

6. Air hujan masuk melalui celahan pintu belakang sebelah kanan.

7. Pintu hadapan sebelah kanan tidak boleh ditutup menggunakan alarm kereta.

8. Angin masuk melalui celahan pintu belakang sebelah kanan. (Selepas di-adjust kerana masalah no. 6)

9. Suis radio pada steering kereta tidak berfungsi sepenuhnya.

Alhamdulillah kini cuma masalah no. 4 yang masih tidak selesai-selesai walaupun setiap kali saya datang servis (kini masuk tahun ke 3) dan membuat aduan yang sama.

Manakala masalah no. 6 pula menimbulkan masalah baru iaitu pintu tersebut kini perlu ditutup dengan tolakan yang kuat jika tidak pintu tidak akan rapat. Ini bukan sahaja menghasilkan "bunyi pecah" tapi "bunyi bom" lagi.

Syor saya kepada Proton, kalau nak buat iklan kaji-kajilah dulu service record di pusat servis awak tu.

Jawapan saya kepada 4 soalan di dalam iklan lawak awak tu.

(1) Awak nak bandingkan dengan kereta size engine yang sama ka atau awak nak bandingkan dengan Viva? Apple to apple? (Rear seat to rear seat?)

(2) Cengkaman pada jalan? Bila pula awak buat tayar? Awak cuma pasang kereta?

(3) Pemanduan? Merbahaya bukan lawannya lancar? Apa kena-mengena merbahaya dengan lancar?

(4) Ini boleh rujuk service record Pesona saya di Pusat Servis Proton Edar Juru.

Siapalah Copy Writer iklan lawak ini?

3 comments:

an15 said...

kami dulu prob dengan Gen2. Pintu belakang rosak, hantar 2-3 proton centre nak baiki. Bunyi bising masa drive (mcm angin) then ada prob dengan clock spring. Tapi orang cakap sebab beli Gen 2 first batch baru ada prob macam tu.

I thought Persona ok, review macam bagus je (from member2 la)

lukmanw@gmail.com said...

Salam An

Engine Pesona (so far) no problem - ini kami sekeluarga tabik. Cuma finishing dia yg menyakitkan hati!

Apapun kalau kita tak sokong buatan Malaysia - siapa nak nak sokong ;-)

Persona Base said...

Persona memg best.tap yang lecehnya air masuk melalui celah pintu pemandu..ada sape yang terkena?