Monday, May 19, 2014

Kenapa projek pembinaan di persimpangan lampu isyarat Penjara Taiping terhenti?

Kenapa projek pembinaan di persimpangan lampu isyarat Penjara Taiping terhenti?

Blog OKOB ni sudah agak lama tak “menegur”. Bukan tiada apa yang nak ditegur tapi apalah guna kalau teguran dianggap sebagai sebagai dengki dan sebagainya.  Lebih kesal jika teguran tidak diambik peluang (oleh pihak berkenaan) untuk dibetulkan.

Bulan lepas (atau mungkin bulan sebelumnya) hati ini terasa sejuk melihatkan ada kerja pembinaan dijalankan di persimpangan lampu isyarat Penjara Taiping ini. Satu susur keluar sedang dibuat dari laluan arah Bukit Doremon menghala (belok kiri) ke Sekolah Hua Lian, Convent Kliah Pauh, TMGS dan KE. Sudah tentu apabila siapnya susur keluar ini akan mengurangkan kesesakan di persimpangan ini terutamanya di waktu sekolah hendak bermula dan berakhir.

Mungkin dapat dimaafkan lagi (jika tiada kemalangan berlaku!) apabila kontraktor yang terbabit tidak memasang lampu atau jalur pemantul di kon-kon plastik yang diletakkan di tengah jalan semasa pembinaan,
Hati mula menjadi panas sehari-dua ini apabila melihatkan tiada lagi kerja-kerja pembinaan walaupun susur keluar itu belum siap sepenuhnya  dalam ertikata lain, kenderaan masih tidak boleh melaluinya.

Kenapa kerja-kerja pembinaan terhenti? Adakah kontraktor lari? Atau kontraktor sengaja memberhentikan kerja-kerja pembinaan kerana pembayaran (mengikut proses status) tidak diterima?

Sepatutnya pihak berkuasa yang mengawal-selia projek ini mempercepatkan proses pembinaan ini. Jika ada masalah berbangkit, perlulah diselesaikan segera demi keselesaan dan kemudahan pengguna jalan raya di sini.

Siapakah pihak berkuasa tersebut?


http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

No comments: