Thursday, May 15, 2008

Adakah kita hanya perlu mengharap?


Adakah kita hanya perlu mengharap?

Samalah dengan hanya menadah dua tapak tangan dan mendongak ke langit berdoa agar krisis makanan ini kembali pulih seperti sediakala ataupun pulih lebih baik dari keadaan sebelum ini. Katanya mungkin turun berbanding sekarang

Ini kena tanya Dr. Tokasid. Doktor perubatan dan juga blogger yang "bersahaja" apabila mengulas isu semasa dengan "perbualan menariknya".

Tengahari semalam aku makan tengahari di pekan Changlung. Gerai tepi jalan berhadapan rumah kedai Taman Pertama sebelah tokong ini memang sesak kalau tengahari.

Aku memilih kedai ini kerana ada suratkhabar di samping lauk-pauknya boleh tahan. Harganya juga okey.

”Macamana ni bang?”, tiba-tiba peniaga itu bersuara. Kebetulan ketika itu (jam 11.30 pagi) gerainya agak lenggang.

”Macamana apa pula?”, tanya aku keheranan.

“Itu, yang abang baca tu!”, sambil memuncungkan mulut dia menunjukkan halaman akhbar yang terpampang di depan aku (keratan seperti di atas).

‘Minggu ini beras sekampit RM 36.00.! Minggu lepas hanya RM 18.00”.

Biar betul! Harganya meningkat 100%. Macam share market yang di manipulasi pula.

”Lepas tu menteri kata tak naik banyak ehhh......, naik sekupang dua aja. Tu, menteri mana pula tu kata, jangan bimbang ehhh........, tak lama lagi pulih seperti sedia kala!”

Aku hanya mendengar sebab belum sempat membacanya lagi.

”Yang susah macam kami inilah. Kalau kami naik harga nasi, pelanggan komplen. Silap-silap haribulan pelanggan lari!”, runggutnya lagi.

Selera aku terbantut sikit. Mungkin memikirkan berapa harga yang akan dikenakan sepinggan nasi berlaukkan ikan kembung bakar dan sambal tumis tauhu serta air suam ini. Taukeh kedai dah bagi ”hint” itu. Jangan buat tak faham pula kalau harga yang akan dikenakannya meningkat tidak seperti biasa.

Tiba-tiba aku teringatkan Pak Mat (seorang tua di kaki rimba Baling) yang hanya membeli beras setin dua (tin susu), Abang Wan Mutalib yang anak 11 di Bakai, dan lain-lain lagi. Sumbangan beras dari kami (NGO Warga Kilang) pada 1 Mei 2008 dahulu sudah pasti akan habis tidak lama lagi. Adakah ketika itu harga beras akan kembali pulih seperti sedia kala? Ataupun menjadi lebih murah dari sekarang?

Mengapa kita tidak bersedia untuk menangani krisis makanan ini? Kita perlu bersedia bukannya sekadar mengharap keadaan kembali pulih.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

No comments: