Saturday, May 16, 2015

The Good Guys and the Bad Guys

The Good Guys and the Bad Guys

{Di Malaysia ketika ini, siapakah Mayor Wilker? Siapakah Marshal Flag dan siapakah bekas pen jenayah yang insaf dan baik, John Mckay?)

Semalam saya tertengok filem cowboy claasic bertajuk The Good Guys and the Bad Guys (1969). Mulanya hanya menyangkakan ianya sebuah lagi filem cowboy yang mengisahkan marshal yang membenteras jenayah. Rupa-rupanya filem ini sarat dengan mesej kehidupan, malah amat sinonim dengan scenario politik masa kini, termasuklah di Malaysia.

Filem ini mengisahkan Flag (Robert Mitchum), marshal tua di Progress yang “dipencenkan” secara terhormat dalam suatu majlis penghargaan perkhidmatan oleh Mayor Wilker (Martin Balsam).

(Mulanya saya menyangka Flag dilakonkan oleh Rock Hudson terutama dagu Mitchum turut berlekuk seperti Hudson!)

Plot cerita bermula dengan Mayor Wilker yang sedang sibuk dalam persediaan piihanraya, tidak menghiraukan permintaan Marshal Flag untuk mengumpul penguatkuasa sebagai persediaan menghadapi rompakan keretapi. Flag dimaklumkan oleh Grundy (Douglas Fowley), orang tua yang membawa diri ke hutan, mengenai kelibat  John McKay (George Kennedy), bekas perompak keretapi yang termasyur tetapi telah dikatakan mati semasa rompakan terakhirnya 20 tahun dahulu.

Mayor Wilker cuba menonjolkan dirinya seorang yang prihatin terhadap penduduk Progress tetapi pada masa yang sama mengambil kesempatan dari penduduk di situ. Wilker membina imejnya dengan mengusir keluar pelacur dari Progress tetapi pada masa yang sama dia juga membuat hubungan sulit dengan seorang suri rumah, isteri kepada pemandu keretapi, iaitu Tina Louise (yang terkenal sebagai Ginger dalam Gilligan's Island).

Walaupun telah dipencenkan, Flag berterusan memburu McKay. McKay sebenarnya diminta oleh serombongan penjenayah muda yang diketuai oleh Waco (David Carradine).

Flag berjaya memberkas McKay dengan pertolongan Grundy tetapi Mayor Wilker tidak membenarkannya ditahan di lokap Progress. Flag membawa McKay ke rumah tumpangan Mary (Lois Nettleton), seorang wanita muda yang menyukai Flag.

Waco dengan gerombolannya meninjau Progress pada malam sebelum rompakan. Salah seorang pengikutnya membuat onar di sebuah pub dan telah menembak mati (dari belakang) Grundy.

Dalam kesakitan akibat cedera, Grundy meminta agar dia dibawa berjumpa dengan Flag.  Grundy mati di pangkuan Flag. Kejadian ini menimbulkan kemarahan McKay. Walaupun dia adalah penjenayah tetapi dia berprinsip tidak menembak orang tanpa sebab.

Keesokan harinya semasa Mayor Wilker meninjau depoh keretapi, dia mengesan beberapa prompak telah memgambilaleh depoh tersebut sbagai persediaan untuk merompak keretapi.

(Dalam perjalanan ke depoh, Wilker terserempak dengan beberapa kanak-kanak yang inginkan kepastian bilakah pembunuh Grundy akan digantung. Menarik scene ini apabila seorang kanak-kanak itu mengingatkan Wilker supaya memgambil tindakan. Jika tidak, mereka (anak-anak ini) tidak akan mengundinya)

Wilker kemudiannya meminta bantuan Flag. Flag bersetuju dan dan McKay juga bersetuju membantunya. Pada masa ini Wilker sudah membayangkan dia akan pasti menjadi tumpuan media dan orang ramai jika perompak keretapi itu ditangkap kelak.

Plot seterusnya berkaitan dengan usaha Flag dan McKay menghalang rompakan dan usaha mereka berjaya.

Wilker juga didendangkan sebagai wira malah ada yang membayangkan beliau akan dipilih menjadi Gabenor. Menariknya ucapan Wilker apabila dia “merendah diriz”, menyerahkan keputusaan kepada rakyat yang akan mengundinya sama ada sebagai Mayor atau Gabenor.

Kilmaks filem ini ialah Flag masih mengari McKay untuk diserahkan kepada pihak berkuasa. Flag juga yakin hukuman McKay untuk jenayah yang dilakukannya 20 tahun yang akan dikurangkan sementelah membantu beliau menggagalkan rompakan keretapi yang terbaru.

Di Malaysia ketika ini, siapakah Mayor Wilker? Siapakah Marshal Flag dan siapakah bekas pe jenayah yang insaf dan baik, John Mckay?

Dalam filem ini juga terjawab apakah pekerjaan yang tertua kedua lamanya di dunia? Pengamal filem, Hishamuddin Rais sudah acap kali dalam tulisannya menyentuh pekerjaan yang paling tertua di dunia ini,

Agak menariknya juga, artis Tina Louise yang hanya memegang watak tempelan dalam filem ini tetapi imej sexy nya ditinjolkan di dalam setiap poster promosi filem ini.

Banyak yang boleh dipelajari dari file mini. Saya juga tertanya-tanya jika ada mana-mana prodesur filem yang sanggup mengadaptasi plot cerita ini ke genre filem atau drama. Jangan guna tajuk dan plot Suamiku Perompak Bank pula sudahlah!

http://orangkecilorangbesar.blogspot.com