Monday, March 17, 2008

Budak Kedai Buku, Budak Panggung Wayang


“Apa cita-cita awak apabila besar nanti?”, tanya Cikgu Dolah yang berbadan gempal pendek itu.

“Saya nak jadi Doktor”, kata Syarifuddin anak Pak Aji Bakhil (bapa dia sendiri yang cakap macam tu!).

“Saya nak jadi Cikgu”, kata Wan (sudah terlupa nama penuhnya) yang kemetot dan berambut ekor kuda tapi kiut miut itu

“Saya nak jadi askar”, kata Ibrahim Mamak yang hitam legam.

Pelbagai jawapan lagi dimulutkan oleh budak-budak sekolah rendah darjah 6 (ketika itu tahun 1979). Semuanya jawatan yang hebat-hebat termasuklah engineer, lawyer, pilot dan sebagainya. Mungkin masa itu belum ada Siti Nurhaliza (Datuk ke atau Datin Seri?) dan Mawi, kalau tidak ramai yang nak jadi artis. Adapun Uji Rashid dan Hail Amir dengan rambut afro dan ”sideburns” labuh macam Elvis.

”Awak pula nak jadi apa?”, akhirnya sampai juga soalan itu kepada aku yang duduk barisan belakang sekali.

”Saya, saya nak jadi budak kedai buku!”

”Budak kedai buku? Cita-cita lain tak ada ka?”, tanya Cikgu Dolah lagi.

“Ada!”

‘Apa dia?”

“Saya nak jadi budak panggung wayang!”.

Satu kelas gamat dengan gelakan sehingga Cikgu Dollah terpaksa godam rotan tangkai bulu ayam dua tiga kali atas meja guru.

Memang itulah cita-cita aku semasa darjah 6. Sebelumnya semasa darjah 4 ketika aku dan keluarga tinggal di kuarters askar Port Dickson, cita-cita aku hendak jadi askar. Tetapi setiap hari semasa perjalanan ke sekolah aku melihat rekrut-rekrut yang didenda berjemur di tengah padang terik matahari, berguling-guling di padang kawad ataupun memikul balak, membuatkan aku menukar kerjaya.

Cita-cita aku mudah sahaja. Mengapa?

Kalau jadi budak kedai buku, aku berpeluang baca buku atau komik secara percuma. Kalau jadi budak panggung wayang (sebenarnya tukang suluh nombor kerusi), aku berpeluang tengok wayang percuma.

Ini gara-gara aku yang “hantu” komik dan juga hantu wayang. Tapi taklah sampai jadi iblis atau syaitan! Dan aku paling takut baca komik hantu, apatah lagi tengok cerita hantu!

”Apalah awak ini! Badan sahaja besar tetapi cita-cita kecil”, kata Cikgu Dollah apabila mendengar penerangan cita-cita aku itu.

Itulah aku.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/


Photo Caption;
Kedai Buku Terpakai Chowrasta. Aku hendak cari buku Fluid Engineering, mamak kedai buku tu offer novel porno bahasa Inggeris dan tape blue pula!

No comments: