Tuesday, March 18, 2008

Di mana Yow Sua Yin?

Catherine (Yow Ah Choy) lari dari rumahnya di Bukit Kiara Selangor semasa berumur 15 tahun (tahun 1943). Dia kemudiannya dimasukkan ke pusat jagaan remaja (Army Salvation Camp) di Ipoh. Catherine kemudiannya melarikan diri sekali lagi ke Taiping. Di Taiping beliau bekerja di sebuah kedai menjual pakaian kepunyaan seorang Pakistan. Beliau berkahwin dengan seorang askar British, Derek Norkes. Catherine kemudiannya mengikuti Norkes kembali ke UK pada tahun 1948.

Walaupun sering melancong ke Thailand, Catherine seakan-akan tidak mahu menjejaki ke Malaysia hinggalah pada tahun 2004, teman lelakinya, John mengajak Catherine kembali ke Malaysia untuk menjejaki keluarganya.

Bukit Kiara masa kini (pada tahun 2004) sama sekali berbeza pada tahun 1940an. Hanya Taiping menjadi ingatan kepada Catherine. Saya yang dikenali melalui internet berjaya menemukan Catherine dengan jirannya, Chan Siew Yok, yang kini menjual tiket loteri di hadapan sebuah supermarket di Taiping.

Yakin kedua-dua ibubapanya sudah meninggal dunia, Catherine masih berharap agar dapat berjumpa dengan kakak-kakaknya. Kakak nombor 4, Yow Sua Yin (gambar besar no. 3) yang berkahwin dengan seorang anggota polis Melayu yang berasal dari Utara (?). Kakak nombor 5, Yow Ah Fung (gambar no. 4).

Gambar no. 1, ialah Catherine semasa berumur 18 tahun dan gambar no. 2 semasa berumur 16 tahun. Kedua-dua gambar diambil di Taiping.

Gambar no. 5 ialah Catherine dan teman lelakinya, John bersama anak saya di hadapan rumah saya semasa kunjungan mereka pada tahun 2004.

Sesiapa yang mungkin mengenali atau mengetahui kakak-kakak Catherine terutama kakak nombor 4, Yow Sua Yin (nama Islam tidak diketahui), bolehlah menghubungi saya di;
lukmanw@gmail.com

No comments: