Siap ada bekas Spagetti lagi - jenis Avon tu!
Udang baki simpan untuk Nasi Goreng.
Untuk menumis. Daging Burger ganti Isi Daging. Majerin ganti Minyak Zaiton.
Bila sudah goreng, cincang kecil-kecil ala dadu.
Majerin ganti Minyak Zaitun untuk tak bagi melekat.
Tukang rasa sedap atau tak sedap.
Aku tak berapa suka Mee Sphagetti tapi boleh selera dengan roti.
Untuk Mak Mertua dan Adik Ipar
Hujung minggu di Itali
Ada yang bertanya kepada aku, asyik-asyik makan di kedai saja – orang rumah tak masak ke? Orang rumah seorang aku itu pun kadang-kadang menanya aku – mengapa abang tak pernah suruh dia masak?
Sebenarnya memang aku tak suka orang rumah seorang aku itu masak – malah aku seboleh-bolehnya juga tak mahu mak aku atau mak mertua aku masak. Sebabnya? Bila mereka masak mesti nak masak banyak dan akibatnya “terbungkamlah” aku dengan anak jantan seorang aku itu kekenyangan!
Kalau makan di kedai boleh control. Ambik sepinggan dan tak tambah dah!
Anak jantan seorang aku itu memang selalu suruh ibunya masak terutama Spaghetti. Jadi hujung minggu baru-baru ini “kami pergi ke Itali untuk makan-makan’.
Tengah sibuk menumis, orang rumah seorang aku itu terperasan Serbuk Bolognese tidak ada. Jadi mengenangkan anak jantan seorang itu sibuk study nak Trial UPSR, aku menawarkan diri untuk keluar membelinya.
Keliling Rumah Kedai perumahan aku dan Pekan Kamunting aku cari Serbuk Bolognese ini. Orang rumah aku pesan beli Cap Sri Aji. Tapi satu kedaipun tak tahu apa dia Serbuk Bolognese ini. Maknanya dah kurang satu ramuan, tak apalah janji siap!
Nak rasa Spaghetti orang rumah aku ini? Mailah rumah!
lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment