Wednesday, July 08, 2009

Restoran Asam Pedas Pak Lang Kamunting

Jarak dari Rumah Tol Kamunting hingga Restoran Asam Pedas adalah 8 km

Restoran Asam Pedas Pak Lang Kamunting

Kalau di Ipoh (semasa aku bekerja di sana 2006-2007), Warung Ikan Bakar Tasek Raban berhadapan Stadium Negeri Ipoh adalah pilihan untuk membawa tetamu kilang makan tengahari. Semasa bekerja di Kulim Hi-Tech pada tahun 2004 – 2006 pula, aku selalu bawa tetamu kilang ke Warung Selera Gemilang (ada yang mengelarnya Soros!) berhadapan Traffic Light Pejabat Kastam.

Sementara itu kalau di Kamunting, Restoran Asam Pedas Pak Lang yang menjadi pilihan dan diselang-seli dengan Restoran Kamunting Timur dengan masakan ala-Thainya.

Ketika itu (rasanya dari penghujung 90an hingga 2004), biasanya seminggu sekali pasti kami mengunjungi Restoran Asam Pedas Pak Lang Kamunting ini. Kalau ada function kami turut mengambil Pak Lang sebagai Caterer. Malah Pak Lang sendiri pernah beberapa kali menjadi pembekal makanan kepada semua pertugas Cub Prix serta tetamu VIP semasa aku mengadakan acara tersebut di Taiping.

Semalam aku menghujungi Restoran Pak Lang sebelum balik ke Sintok. Jam belum mencecah 12 tengahari tapi restorannya mula dipenuhi pelanggan. Sebaris meja telah diatur kemas menunjukkan ada pelanggan yang menempah untuk makan beramai-ramai.

Sudah tentu menu utama Restoran Asam Pedas Pak Lang Kamunting yang menjadi tarikan ialah Ikan Masak Asam Pedas (ala Melaka) dan Ikan Patin Masak Tempoyak. Bagaimanapun kedua-dua menu ini bukan pilihan aku walaupun orang rumah seorang aku itu cukup suka kedua-dua menu ini.

Pilihan aku di Asam Pedas Pak Lang ini ialah Gulai Masak Lemak Telur Itik, Ayam Goreng Berempah dan Anak Tamban Goreng.

Menu-menu lain ialah Kari Ikan, Tauhu Jepun, Rendang Ayam, Sambal Tumis Udang dengan Petai, Sup Kepala Ikan, Sambal Tumis Sotong, Ikan Goreng, Keli Goreng, Sepat Masin Goreng, Masak Lemak Pucuk Paku dengan Tempoyak, Pecal, pelbagai sayur, pelbagai ulam, Sambal Machang. Sambal Tempoyak, Jeruk Maman.

Minuman yang terkenal di sini ialah Jus Amra dengan Asam Masin serta Teh Candu Berempah! Kalau anda datang berkumpulan, order Jus Amra ini dalam jug! Manakala Teh Candu itu pilihan selepas makan dan kalau yang ”tak berapa sehat” itu lupakanlah Teh Candu ini!

Di sini juga tersedia makanan pagi untuk sarapan dan masakan panas untuk makan malam.

Pak Lang atau nama sebenarnya Abdul Ghafor sentiasa bersedia untuk mengesyorkan menu untuk anda jika anda tidak tahu yang mana untuk anda memilihnya.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

Restoran Asam Pedas Pak Lang ini juga telah beberapa kali disiarkan/ditemubual dalam beberapa rancangan tv (TV3, RTM dan Astro) serta radio (ERA dan Sinar FM). Antara yang difokuskan ialah Asam Pedas, Air Jus Amra dengan Asam Masin serta Teh Candu.


1 comment:

Anonymous said...

mahal sekali kira ikut se kepala kot.macam hotel