Saturday, February 20, 2010

Bersarapan dengan Porridge


Bersarapan dengan Porridge

Inilah satu-satunya sarapan di hotel yang tak pernah aku jemu-jemu. Ada yang panggil Bubur Nasi. Ada yang panggil Porridge.

Entah mengapa inilah kegemaran aku dari semenjak kecil lagi. Seingat-ingat aku mula suka sangat makan Bubur Nasi ini semasa ”bergelandangan” di KL pertengahan 80an. Dua tempat menjadi tumpuan geng motor ketika itu. Satu di Chow Kit dan satu lagi Bangsar. Kalau di Bangsar di hadapan KFC itu menunya lengkap dengan Ikan Bilis Goreng, Lobak Asin yang dipotong kiub kecil, Kangkung Goreng, Telur Masin, Ikan Isi Jeruk dan beberapa lauk tambahan lagi. Ramai juga selebriti-selebriti terkenal masa itu makan di sini. Tetapi rasanya sudah tak ada abang penjual bertopi seiras Ito, Blues Geng sekarang ini.

Awal tahun 2000 dulu ada kawan kepada kawan bawa aku makan malam Bubur Nasi Berlauk di gerai papan di tepi jalan di KL. Tempatnya aku tak pasti. Rasanya macam Kampung Baru tapi mungkin tempat lain. Apa yang ingat dekat dengan traffic light dan terpaksa buat u-turn. Di sini Bubur Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk ikan, ayam dan daging!

Di Hotel Mega di Miri ini Porridge-nya tidak terlalu lembik seperti di tempat lain. Aku lebih suka yang lembik. Tapi di sini ramuannya hebat. Ikan Bilis Goreng jenis halus. Lobak Asinnya tidak terlalu masin. Begitu juga dengan isi Ikan Masinnya. Pokocok-nya tidak keras. Minyak Lenga-nya ada dua jenis. Di sini satu-satunya Porridge yang pernah aku jumpa ada Telur Rebus. Malah di sini juga Prridge dihidangkan tanpa Daun Sup.

Macamanapun Porridge ini masih tidak dapat lawan Porridge yang dimasak dengan Udang dan campuran irisan daging yang selalu aku
makan di rumah.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangtbesar.blogspot.com

No comments: