Thursday, February 18, 2010

Taiping Lake Garden 4


Taiping Lake Garden 4

Cadangnya esok (Jumaat) aku akan kembali berjogging berjalan mengelilingi Taman Tasek Taiping. Memandangkan esok pagi juga aku akan menaiki kapalterbang di Penang dan seterusnya menyambung penerbangan ke Miri, aku ke Taman Tasek Taiping pagi ini.

Hari ini perjalanan bertambah jauh dengan tambahan mengelilingi dan menaiki Bukit DO. Hari ini juga aku berjaya merakamkan Air Pancut dari Jeti Spritzer.

Seperti minggu lepas perjalanan aku mesti terhenti-henti. Sama ada terhenti mengambil gambar, atau terhenti kemengahan (berjalanpun boleh termengah!) ataupun terhenti kerana sapaan kenalan.

Ramai warga Taiping yang aku kenal turut sama-sama mengeluarkan peluh di sini. Antaranya ialah Major Bersara Shabir yang biasanya tak pernah lekang dengan topi Esso-nya tapi kali ini bertopi lain (beliau adalah Tauke Esso Kamunting), Tauke Chendol An-Anshari yang aku tak pernah ketahui nama sebenarnya, Pak Mat Sangkut dengan basikal klasiknya (tak dapat tangkap gambar sebab dia kayuh laju sangat!) dan lain-lain lagi.

Hari ini di Padang Esplanade dan gelanggang takraw/bola tampar bersebelahannya penuh dengan kakitangan MPT. Biasanya hanya di waktu petang sahaja gelanggang-gelanggang berpenghuni.

Rupa-rupanya kakitangan MPT ini sedang berlatih untuk satu kejohanan antara majlis tenpatan di Seri Iskandar esok. Rata-rata yang menyapa aku kini bukan lagi sebagai pemain yang sedang berlatih. Kini mereka adalah sama ada pengurus pasukan ataupun pemerhati sahaja.

Itulah adalah penanda mereka dan diri aku ini juga sudah meningkat usia.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

Posting sebelum ini di sini.

Dalam perjalanan balik ke rumah, aku singgah di Warung Basir berhadapan Tapak Pasar Malam/Pagi Kamunting. Cadangnya nak perkena Tosai dan Susu Lembu. Tosai pula sudah habis. Akhirnya aku hanya bungkus sekeping Capati dibawa pulang.

"Tak kan sekeping saja hari ini, bang?", tegur Abang Mat, "Packing Specialist" di Warung Basir itu. Aku hanya senyum melerek.

No comments: