Tuesday, February 16, 2010

The Day the Earth Stood Still


The Day the Earth Stood Still

Semalam di Astro Channel 413 Star Movie menayangkan entah kali ke berapa filem The Day the Earth Stood Still. Filem fiksyen sains lakonan “The Matrix” Keenu Reeves (sebagai makluk asing, Klaatu) dan Jennifer Connelly sebagai Helen Benson, seorang astrobiologist di Princeton University.

Helen ditugaskan oleh kerajaan untuk mengkaji Klaatu. Manakala Klaatu pula datang ke dunia membawa misi memusnahkan manusia demi memelihara bumi yang akan turut musnah jika dibiarkan dihuni oleh manusia.

Sebenarnya komuniti Klaatu sendiri telah mengalami satu evolusi yang drastik akibat kegagalan mereka menguruskan persekitaran mereka.

Dalam usaha Klaatu untuk menyempurnakan misinya, dia diyakinkan oleh Helen dan Jaacob Benson (anak tiri Helen yang degil dilakonkan oleh Jaden Smith) bahawa jika manusia diberi peluang (sepertimana komuniti Klaatu semasa mengalami evolusi dahulu), manusia akan berubah.

Satu ungkapan yang amat menarik bagi saya ialah dialog antara Helen dengan Klaatu iaitu (lebih kurang); manusia akan berubah jika terdesak.

Filem ini hanyalah fiksyen ataupun hayalan. Tapi akan berubahkah manusia jika terdesak? Ataupun manusia akan mudah melupai apa yang mereka alami semasa terdesak apabila kembali sempurna?

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

*Filem ini diarahkan oleh Scott Derrickson dan diterbitkan pada tahun 2008. Filem ini diadaptasikan oleh cerita pendek fiksyen sains Harry Bates yang bertajuk Farewell to the Master (1940) dan pertama kali difilemkan pada tahun 1961 dengan tajuk yang sama iaitu The Day the Earth Stood Still.

No comments: