Tuesday, March 17, 2015

Itik Salai Masak Lemak Kuala Pilah














Itik Salai Masak Lemak Kuala Pilah

Paling akhir saya makan Itik Salai Kuala Pilah ini ialah di penghujung tahun 80an. Ketika itu kami “mengasah tayar” di Bukit Putus sebelum singgah mencium bau tayar hangit sambil meratah Itik Salai.

Hari ini saya bersama isteri saya seorang itu sengaja memilih laluan Kuala Pilah itu dalam perjalanan kami dari Seremban ke Kota Bahru semata-mata untuk merasa kembali Itik Salai Kuala Pilah yang terkenal ini.

Mulanya saya mengajak isteri untuk meratah sahaja Itik Salai Kuala Pilah yang banyak tergantung di sebelah pemanggang di gerai-gerai tepi jalan di Kuala Pilah ini. Tetapi isteri saya ingin merasa Itik Salai Masak Lemak yang merupakan menu terkenal di Kuala Pilah ini.

Kami singgah di sebuah Gerai Nasi Campur yang bukan sahaja menjual Itik Salai tetapi turut menjual Puyuh Salai, Ayam Kampung Salai, Daging Salai dan Ikan Sembilang Salai. Semuanya menu Masak Lmak !

Sudah tentu kami memilih Itik Salai Masak  Lemak dengan menu tambahan Ikan Sembilang Salai Masak Lemak.

Untuk merasa keenakan kedua-dua lauk ini sepenuhnya, kami hanya memilih nasi puteh kosong tanpa lauk lain atau sayur dan campuran lain-lain kuah!

Walaupun kedua-duanya Menu Masak Lemak tetapi ramuan Masak Lemaknya berbeza! Itik Salai Masak Lemak bercampur Nenas. Manakala Ikan Sembilan Salai Masak Lemak bercampur Belimbing Buluh.

Ada terasa kemanisan Nenas dalam Itik Salai Masak Lemak ini. Ada terasa kemasaman Belimbing Buluh dalam Ikan Sembilang Masak Lemak ini.

Sekarang kami tengah merancang untuk trip ulangan hendak merasa Masak Lemak Puyuh Salai, Ayam Kampung Salai dan Daging Salai pula. Kami nak tahu sama ada dicampur dengan nenas atau belimbing buluh atau buahan lain.

http://orangkecilorangbesar.blogspot.com


1 comment:

Shamsul Bahrain said...

tulih lah boto2 kek mano koda ni hahahaha